Mladí žokeji prevetrali svoje tátoše v Topoľčiankach

Organizátori cyklistických pretekov často premýšľajú, ako ich divácky zatraktívniť a priniesť do programu niečo netradičné. Napríklad Okolo Slovenska spojilo kúpeľné mestá, o rok neskôr zase zaostrilo na mestá kráľovské. Talianske Giro zase časovku, kde sa rozhodlo o konečnom víťazovi, štartovalo na okruhu formuly 1 v Monze. No a naša Detská Tour Petra Sagana priniesla rovnako niečo netradičné. Súťaž v dostihovom areáli je naozaj rarita. Vďaka cyklistickým nadšencom z Topoľčianok, ktorí nás do obľúbeného miesta oddychu prvého československého prezidenta Tomáša Garruiga Masaryka pozvali, sme si to mohli vyskúšať. A podľa reakcií prítomných je veľmi pravdepodobné, že si to radi zopakujeme. Poďme však najprv k tomu, čo sa počas deviatej zastávky obľúbených detských pretekov udialo.

Súťaž na dostihovom ovále na prelome jesene, tlieskajúci diváci na tribúne, to veru nebola Veľká pardubická, ale naša Detská Tour. Na svojich hliníkových, karbónových, ale aj železných koňoch ukazovali v nedeľu 10. septembra svoju výkonnosť naši mladí žokeji. A predviedli viaceré famózne výkony, súboje až po cieľovú rovinku a tí starší už aj ukážky taktizovania, ktoré je vo veľkej cyklistike bežné. Krásny duel nám predviedli najmä Jakub MušálekMichalom Šichtom v kategórii Mini chlapci. Obaja v žltých tričkách, v plnom nasadení, dokonca dokázali uštvať aj predjazdca. Mimochodom, súboj dvoch pretekárov v žltých tričkách, to nemôžete vidieť ani na Tour de FranceJ. Keďže trať bola rovinatá, miest na odpútanie sa pri rovnakej výkonnosti nebolo najmä u tých mladších veľa, ale predsa sa našlo. V závere na umelom pahorku Michal Šichta dokázal svojho súpera utrhnúť a do cieľa už prišiel ako spokojný víťaz. Hoci poriadne vyčerpaný. V kategórii starších žiakov pre zmenu prvé stovky metrov absolovovala pohromade sedmička najsilnejších pretekárov. Až kým neprišli k technickému bikrosovému areálu, ktorý spestril pretekanie žiackym kategóriám. Tam prišla na rad technika a viacerým sa práve tu podarilo vytvoriť si rozhodujúci náskok. Príkladom toho bol aj Michal Šiminský. A kým ostatní taktizovali, kto celú stíhaciu skupinu potiahne, budúci víťaz zvyšoval svoj náskok.

Topoľčianske kolo prinieslo aj ďalšie zaujímavé príbehy. Napríklad pretrhnutá reťaz a pád pár metrov pred cieľom Matúša Lipničana, ktorý napriek tomu uhájil druhé miesto medzi mladšími žiakmi. Medzi víťazmi doplnil známe mená – Vivien UngerovúMateja Pavka z kategórie Mikro a Alexandru Kadlecovú medzi mili dievčatami, nováčik na prvom stupienku v rámci mili chlapcov, hoci tiež verný účastník týchto pretekov, Matúš Nagy. Mini dievčatá, mladšie žiačky aj staršie žiačky, tu dominovali stálice, ktoré ak sa objavia na štarte, vždy sa pohybujú v popredí týchto kategórií, Vanesa Šátková, Simonka BodoríkováKristína Tichá. A to isté platí aj o mladšom žiakovi Matthiasovi Schwarzbacherovi. Spomedzi vyše 500 prihlásených detí sme v troch kategóriách vyhlasovali skokana podujatia. Tento titul si vďaka výraznému posunu od štartu vyjazdili Tobias Bednár (mikro, posun o 66 miest), Tomáš Pirhala (mili, posun o 43 miest) a Tadeáš Cesnek (mini, posun o 34 miest).

Nielen u víťazov, skokanov, ale aj u ďalších pretekárov od baby až po žiakov bolo vidieť obrovskú snahu a chuť do bicyklovania.. Rovnako ako veľmi šikovné deti, ktoré nám spríjemnili čakanie na vyhlásenie výsledkov a tombolu ukážkami voltíže – gymnastiky a tanca na koni z Národného žrebčína Topoľčianky. V Topoľčiankach sa hralo aj divadlo Šašo a kráľ. A tí, ktorým súťaž nestačila sa mohli „vyšantiť“ a zlepšovať svoju techniku  v Demos aréne či Strider zóne.

A kým nás viacerých chytí nostalgia za štvrtým ročníkom Detskej tour a postupne bicykle zapadnú prachom v pivniciach, či garážiach, poďme si to, čo máme tak radi, užiť ešte raz. Pozývame vás na finále Detskej Tour, 30. septembra do Bratislavy – Vajnor.



Top