5. kolo DTPS – Banská Bystrica – report

Detská tour Petra Sagana 6. júna uzavrela svoj prvý polčas a bol to veru významný deň. Na chvíľu mohla naša obľúbená súťaž pre detských cyklistov používať prívlastok „európska“. Zavítala totiž premiérovo do Európskeho mesta športu 2017, Banskej Bystrice. Do tohto momentu sa primiešal aj kus slovenskej histórie, keďže pretekári bojovali o body priamo pod Múzeom Slovenského národného povstania.

Boj to bol tuhý, ale férový. Do Bystrice prilákal nielen špičkových mladých cyklistov, ale aj množstvo takých, ktorí jednoducho majú bicykel radi a chcú si zasúťažiť. V krásnom areáli sa ich zišlo takmer 400. Keď k nim pripočítame vzorne povzbudzujúcich rodičov, starých rodičov a kamarátov, opäť sa tu zišlo aj cez tisíc fanúšikov cyklistiky. Za odmenu si nielen deti mohli pozrieť bábkové divadelné predstavenie Soľ nad zlato, vystúpenie folklórneho súboru Prvosienka, nechať si pomaľovať tvár, zlepšiť techniku v Strider škôlke, či Demos aréne, či len tak si na deke pod stromami užívať krásny letný deň.

O tom, že naša Tour je minimálne stredoeurópska, svedčia aj pretekári na stupňoch víťazov, už nielen zo Slovenska, Českej republiky či Ukrajiny. Hneď najmenšiu detskú kategóriu, mikro, v kategórii chlapcov ovláda zatiaľ Daniel Szilasi z Maďarska a zvíťazil aj v Banskej Bystrici. V rovnakej dievčenskej kategórii V Banskej Bystrici zvíťazila Vivien Ungerová. Z neúčasti viacerých známych mien z predchádzajúcich kôl Detskej Tour Petra Sagana vyťažili iné šikovné deti. Ukázalo sa to napríklad v kategórii Mili dievčatá, kde absenciu líderky priebežného poradia a až doposiaľ neporazenej Alexandry Kadlecovej využila najlepšie Lea Horníková. Rovnaký príbeh napísala aj kategória Mini chlapci, tu sa s traťou pri neúčasti Jakuba Mušálka najrýchlejšie popasoval Tobias Hajkovský. Po Banskej Bystrici už žiadna kategória nemá len jediného víťaza a to je výborná správa pre všetkých záujemcov o body. Nabudúce to môže vyjsť zase niekomu ďalšiemu. Dôkazom je aj kategória Mili chlapci, kde si prvenstvo vyskúšalo už päť pretekárov. Technická banskobystrická trať najviac sedela Maximovi Pirhalovi. Mini dievčatám kraľovala Lucka Hudoková. Žiacke kategórie si mohli vychutnať bonbónik, výšľap popri strmých schodoch a následný prudký zjazd. Sofia Ungerová a Jakub Beriac medzi mladšími žiakmi, resp. Linda PaulechováDenis Bartek medzi staršími žiakmi dokázali nielen túto nástrahu trate zvládnuť najlepšie.

Toto kolo sa veľmi vydarilo pretekárom z Kežmarku, keď hneď pätica vystúpila na jeden zo stupienkov pre víťazov. Je to zároveň ideálna pozvánka na najbližšie kolo Detskej Tour Petra Sagana, ktoré sa uskutoční práve v tomto meste. Kežmarčania vyzývajú zvyšok Slovenska a aj cyklistov z okolitých krajín, aby si prišli vyskúšať pretekanie v ich regióne a popasovali sa s nimi ešte pred prázdninovou prestávkou o čo najlepšie umiestnenie. Bude to určite ďalší skvelý zážitok pre rodiny, ktoré cyklistika a všeobecne pohyb baví. Veď bicyklovať je zábava!! Tešíme sa na vás už 18. júna.



Top