Vy sa pýtate – my odpovedáme

Ako vznikla Detská tour a kto pomáha?

V zime pred troma rokmi prišli za mnou dvaja cyklistický nadšenci Igor Otepka a Ján Rusnák, či by som nešiel do cyklistického projektu pre deti a rodičov. Slovo dalo slovom a projekt sa zapáčil aj Slovenskej sporiteľni, ktorá sa stala hneď od úvodu generálnym partnerom súťaže. Bez nich by to nešlo. Na kus reči som si následne sadol aj s Peťom Saganom, že hodnota projektu bude úplne iná ak sa stane patrónom súťaže. Súhlasil okamžite a to odštartovalo Detskú tour Petra Sagana. Pridala sa aj Poisťovňa Slovenskej sporiteľne vďaka ktorej sme doplnili kultúrny program súťaže a tento rok  zabezpečili aj účasť detských domovov na súťaži. Cebra Bowden ktorá prišla na trh s cyklo mazivami nás taktiež oslovila na spoluprácu. Slovenský zväz cyklistiky  a Ministerstvo školstva nemalou mierou finančne prispievajú k tomu, aby súťaž mala patričnú úroveň.  A postupne sa partneri pridávali .. Citroën, Superstany,Cyklomapy, Sunroot, Eleven. Maad.

Tento rok vstúpila do projektu aj spoločnosť Harry, ktorá venovala do tomboly 9 bicyklov a taktiež zabezpečuje kompletné zapožičanie bicyklov, prilieb pre detské domovy. Sme radi, že aj samotní rodičia účastníkov Detskej tour nám pomáhajú zabezpečiť partnerov, čo je príklad Trinity hotels. Vďaka tejto spoločnosti získajú celkoví víťazi hodnotné pobyty a výherci tomboly welness poukazy.

Teší nás, že aj mediálne je súťaž propagovaná u partnerov ako Mtbiker, Cycling –info, Rádio Šport, S deťmi.com, Biker.

 

Ako vyberáme organizátorov Detskej tour?

Každý organizátor musí splniť určité kritéria. Ťarcha znášania väčšiny nákladov je na našej strane, spoluorganizátor skôr zabezpečuje dobrovoľníkov, kosenie trate, buduje zázemie, zabezpečí pódium, zábrany a veľa ďalších drobností, ktoré tvoria podujatie. Minulý rok sme vyberali z 23 záujemcov a musím povedať, že zatiaľ až na pár výnimiek myslím, že sme vždy vybrali dobre. To nadšenie čo zdieľajú spoluorganizátori je super.  Tento rok sme len rozbehli sériu(apríl) a už máme na stole 9 nových žiadostí o zaradenie do budúcoročnej Tour. Rozhodovať sa však budeme až v októbri po poslednom kole súťaže. Samozrejme ohľad budeme brať aj na región.  Našim pravidlom však je – maximálne tri krát súťaž na rovnakom mieste. Potom sa minimálne na jeden rok sťahujeme inde.

Rozhodovať o výbere lokalít nám pomôžu aj samotní účastníci podujatí, na webe sme spustili hodnotenie jednotlivých kôl série.

 

Ako a prečo radenie na štart?

Zoraďovanie na štart síce trvá dlhšie, ale nie sú tam žiadne lakte, nervozita rodičov a tlačenie dopredu. Na špecifické radenie máme  dva argumenty. Po prvé musíme si uvedomiť, že sme najväčšie detské cyklistické podujatie, kde očakávame účasť 400 až 600 detí na každom kole série. Ak by sme postupovali tak, že vydávame štartové čísla tak ako sa účastníci online prihlásili cez web, tak sa nám stane, že všetci prídu 30 minút pred skončením prezentácie, veď načo by chodili skôr. My však musíme nielen vydať štartové čísla, ale aj rozhodcovia „nahodiť“ účastníkov do systému v počítači. Takto nám príde deň vopred 200 rodičov, v deň štartu zavčas ráno ďalšia stovka a všetko prebieha priebežne. Rady sa tvoria len výnimočne a stihneme odštartovať načas.

A ten druhý argument  … v Žiari nad Hronom prišiel chlapec z Čiech, štartoval v kategórií  mili (súťaž na dve kolá) a na štarte stál až na pozícií 51. Skončil druhý! Áno je to ťažšie prebojovať sa dopredu, ale to isté som zažíval s Petrom Saganom, keď stál na svetových podujatiach MTB vzadu. A táto súťaž má slúžiť pre tých skúsenejších, talentovanejších aj ako skúška ako sa „predrať“ dopredu. Tento rok sme však urobili určitú výnimku a prví traja v každej kategórií si môžu vyzdvihnúť číslo aj 5 minút pred koncom prezentácie a budú stáť vpredu. To na prezentácií zaregistrovať ešte zvládneme J Istotne však počet uprednostnených nebudeme zvyšovať.

 

Výber tratí a kategórie

Pre tých čo jazdia horskú cyklistiku súťažne, sú naše trate jednoduché, rýchle. Sme však radi, že chodia aj oni. Nechceme súťaž vyhnať do lesa, kde je problém zabezpečiť zázemie súťaže na patričnej úrovni, aj keď je to veľa krát na úkor rozmanitosti trate.

Takto máme tak na Detskej paletu výkonnostných cyklistov, ale aj hobbíkov a trať zvládnu všetci. V jednej kategórií nám V Svätom Jure už štartovalo viac ako 100 detí. A to už je veľa. Neviem, možno budeme musieť zvážiť, či najsilnejšie ročníky nerozdelíme v budúcnosti len po jednom roku (momentálne kategórie po dvoch ročníkoch). Bolo by to však na úkor starších žiakov, ktorých by sme museli zrušiť.  Prezentovať začíname väčšinou po ôsmej hodine ráno, výsledky vyhlasujeme väčšinou po štvrtej. Nechceme ešte naťahovať súťaž dlhšie.

 

A čo ďalej?

Rodičia a deti sa naučili chodiť na kompletnú sériu Detskej tour a to je dobre. Príde polovica stálych „saganovcov“ a tí zvyšný sú z regiónu súťaže, ktorých veríme tiež Detská tour vtiahne do tohto športu. Tí čo to myslia s cyklistikou vážne už pravidelne chodia aj na Slovenský pohár MTB, konkurencia sa aj tu zásluhou Detskej tour posilnila. Kým v minulosti na pohár chodilo pár deti, teraz je situácia priaznivejšia. Naša Detská tour vytvorí základný kameň, deti to začne baviť, rodičia chcú, aby deti napredovali v tomto športe. Bohužiaľ nie  všade na Slovensku nájdeme cyklistické kluby. Vznikajú z núdze veľa krát rodičovské kluby, kde chýba konkurencia a tá je dôležitá. Trénerské vedenie a skúsenosti sú alfa omegou pri výkonnostnom raste detí.  Tak ako ja by som si netrúfol metodicky viesť môjho Jakuba na futbale a prenechávam túto kompetenciu na MŠK Žilina, tak je to aj v cyklistike. Lenže veľa krát rodičia nemajú inú možnosť, veď väčších cyklistických klubov na Slovensku narátame na prstoch jednej ruky. My poriadame cez prázdniny dva kempy Petra Sagana v Terchovej, ale uvedomujeme si, že tu skôr odstránime zlozvyky, poradíme …. týždeň v kempe nenahradí celoročné fungovanie v cyklistickom klube. Prial by som si, aby vznikli v budúcnosti silné kluby ako sú teraz v Žiline , v Žiari nad Hronom. To by len cyklistike pomohlo.

 



Top