Boli ste na Detskej Tour Petra Sagana v Makove ?

zdroj: http://www.ckturzovka.sk/sagan-tour/galeria/67-galeria

Už tretí rok sa po celom Slovensku konajú detské preteky na horských bicykloch, ktorým prepožičal svoje meno svetový šampión Peter Sagan. V tomto ročníku sa organizátori Detskej Tour, spolu so svojimi partnermi, rozhodli zrealizovať jedno podujatie aj na Kysuciach a to konkrétne v obci Makov.

Prečo práve v Makove?
Koncom minulého storočia sa na Kysuciach uskutočnilo celkom 7 ročníkov pretekov MTB Kysuce, ktorých sa v tej dobe zúčastňovali najlepší pretekári na horských bicykloch. Súčasťou podujatia boli aj kategórie pre začínajúce deti. Na pretekoch sa viac krát zúčastnil aj Juraj Sagan a na úplne záverečnom podujatí, ktoré sa konalo práve v obci Makov sa na svojich prvých oficiálnych pretekoch postavil na štart Peter Sagan – majster sveta v cestnej cyklistike za rok 2015 v elitnej kategórii.

Cykloklub Turzovka, poverený organizátor podujatia, tak v spolupráci s obcou Makov pripravil v sobotu 10.9.2016 už 8. kolo tohtoročnej Detskej Tour, ktorého zázemie bolo v lyžiarskom stredisku SKI Makov.

Krásne slnečné počasie prilákalo početné zastúpenie detských pretekárov z celého Slovenska, ale aj z Českej republiky a Ukrajiny. Na štart sa postavilo celkom 434 pretekárov od dvoch do štrnástich rokov v celkom 12 kategóriách a tak preteky boli aj divácky veľmi atraktívne. V niektorých kategóriách bolo viac ako 50 štartujúcich a tak na trati prebiehali tuhé boje o umiestnenie na stupňoch víťazov.

Kategórie baby dievčatá (28 pretekárov) a baby chlapci (44 pretekárov) (vek do 4 rokov) súťažili na nenáročnej trati na malých bicyklíkoch, šlapadlách a odrážadlách na umelej tráve. Práve radosť týchto najmenších účastníkov v cieli je vždy tou najväčšou odmenou pre organizátorov podujatia.

Pre ostatné kategórie boli pripravené už oveľa náročnejšie trate s trávnatým povrchom tak, aby boli divácky atraktívne t.j. na malom priestore, ale dostatočne široké, aby umožňovali bezpečné predbiehanie a dávali šancu aj pretekárom, ktorí štartovali zo zadných pozícii.

Podujatie poctil svojou účasťou Juraj Sagan – Majster Slovenska v cestnej cyklistike pre rok 2016, starší brat Petra. Po krátkom rozhovore, v ktorom povedal, že si ešte pamätá na podujatia na Kysuciach, na ktorých sa ako malý zúčastňoval, bol aj predjazdcom (išiel na cestnom bicykli) pre kategóriu mili dievčatá a venoval svoj čas na fotenie sa s detskými pretekármi, pre ktorých je veľkým vzorom.

Tí pretekári, ktorí už mali svoje preteky za sebou (alebo aj pred sebou), sa mohli povoziť na koníkoch, využiť maľovanie na tvár, vyskákať sa na nafukovacom hrade, alebo sledovať divadlo pre deti, resp. za dobrý výsledok im mohli rodičia kúpiť nové cyklistické vybavenie – najmä detské dresy v akých jazdí aj Peter Sagan.

Aj keď výsledky týchto pretekárov sú výsledky dôležité, netreba zabúdať, že heslo týchto pretekov „Bicyklovanie je zábava“ a takomto duchu sa celé podujatie nieslo.

V mene organizátorov chceme poďakovať všetkým, ktorí pomohli Cykloklubu Turzovka zrealizovať toto krásne podujatia pre naše deti a dúfame, že aj na budúci rok sa jedno podujatia Detskej Tour Petra Sagana uskutoční v našom regióne.

A keďže cyklistiky nie je stále dosť, tak pozývame cyklistov už túto sobotu 24.9. od cca 11 rokov až do veteránov pozývame na cyklistickú časovku do vrchu z Makova a Velkých Karlovíc na Kasárne (viac: www.ckturzovka.sk) a zároveň všetky deti na záverečné podujatie seriálu Detskej Tour 2016 do Súľova, ktoré sa uskutoční v nedeľu 25.9.2016. (viac: www.detskatour.sk).

za Cykloklub Turzovka – Vladimír Pekár

Výsledky:

Baby diečatá
1. miesto – Ella Trochanová,, Nová Dubnica; 2.miesto – Alžbeta Tatarková, Žilina; 3. miesto – Elizabeth Čanecká, Banská Bystrica;

Baby chlapci
1. Richard Valíček, Bratislava; 2. Lukáš Mašura, Bobrovec; 3. Patrik Varga, Zborov nad Bystricou;

Mikro dievčatá
1. Lea Fogelová, Sereď; 2. Nela Jezbergerová, Vysoké Tatry; 3. Ráchel Repková, Dubnica nad Váhom;

Mikro chlapci
1. Michal Nagy, Lučenec; 2. Štefan Szollos, Rožňava; 3. Filip Štrba, Nová Lesná;

Mili dievčatá
1. Alexandra Kadlecová, Brunovce; 2. Lívia Nogová, Martin; 3. Miriam Šichtová, Martin;

Mili chlapci
1. Michal Šichta, Martin; 2. Matej Tomáš, Beluša; 3. Adam Maliňák, Valašské Meziříčí;

Mini dievčatá
1. Sofia Ungerová, Košecké Podhradie; 2. Zina Polick, Trenčín; Tamara Polick, Trenčín;

Mini chlapci
1. Jakub Mušálek, Háj ve Slezsku; 2. Ondřej Woller, Vsetín; 3. Adrián Maják, Dubnica nad Váhom

Mladšie žiačky
1. Barbora Máčková, Považská Bystrica; 2. Kristína Tichá, Považská Bystrica; 3. Simonka Bodoríková, Beluša;

Mladší žiaci
1. Adam Bernát, Háj ve Slezsku; 2. Jakub Vavrošek, Kežmarok; 3. Tomáš Hukel, Tomášov;

Staršie žiačky
1. Yaryna Bitkovská, Uzhgorod; 2. Alexandra Šaríková, Banská Bystrica; 3. Aneta Chudárková, Zlín

Starší žiaci
1. Filip Majerský, Levoča; 2. Matúš Mazán, Nitrianske Rudno; 3. Jakub Barcik, Prievidza

VIDEO


Detska_tour_Petra_Sagana_Makov by TVTurzovka

Autor nižšie uvedených fotografií – RNDr. Magdaléna Pekárová

 

Autor nižšie uvedených fotografií – Mgr. Vladimír Gajdičiar



Top