Detská tour Petra Sagana – Makov – report

V lyžiarskom areáli SKI Makov sa už po 8 krát tento rok stretli účastníci Detskej tour Petra Sagana. Počasie bolo opäť na jednotku a na štart sa postavilo vo svojich kategóriách viac ako 450 cyklistov. Makov organizátori do Detskej tour vybrali úmyselne, veď právu tu Peter Sagan absolvoval ako 9 ročný svoje prvé cyklistické preteky.

Trať v Makove patrila asi s tou levočskou medzi najnáročnejšie. Súťaž prebiehala priamo na lyžiarskom svahu a tak stúpania, ostré zákruty a hlavne nevyspytateľná lúka dali poriadne zabrať.

Kategória Baby súťažila na zelenom koberci, ktorý organizátori priviezli z miestneho futbalového štadióna. Na 100 metrovej rovinke kde sa stretli cyklisti s „odrážadlistami“ a trojkolkármi to najlepšie išlo Ele Trochanovej z Novej DubniceRiškovi Valíčkovi z Bratislavy. Keďže je to nesúťažná kategória Sagan medaile čakali na všetkých cyklistov v tejto kategórií. V kategórií mikro to bolo napínavé až do posledných metrov a svoje víťazstvo po tuhom boji uhájila Lea Fogelová so Serede. Z ďalekého Lučenca pricestoval aj priebežný líder kategórie mikro chlapci Michal Nagy. Michal výborne reprezentuje Slovensko aj v zahraničí v cyklotriale a nám sa len potvrdzuje, že trial – horská cyklistika je  vhodná kombinácia u detí v tomto veku. V Makove opäť nenašiel premožiteľa. Mierne prekvapenie sme zaznamenali u mili dievčat, kde po prvý krát v seriáli nezvíťazila Lívia Nogová, ale Alexandra Kadlecová z Brunoviec, ktorá si vypracovala svoj náskok hlavné v kopcovitej časti trate. V rovnakej kategórií u chlapcov sa už prekvapenie nekonalo a zvíťazil tak ako na všetkých doterajších „tour“ Michal Šichta z Martina. Táto kategória je pravidelne najpočetnejšia a aj v Makove v nej štartovalo 73 chlapcov. Sofii Ungerovej z Košeckého Podhradia náročné stúpania vyhovujú a od prvého kola sa vzdialila sestrám Polickovým. Sľubný náskok si udržala až do cieľa. Po prvý krát zvíťazila v tohtoročnej sérií a náš teší, že všetky prvé štyri dievčatá v poradí tento rok absolvovali aj týždňový cyklokemp Petra Sagana v Terchovej. Tejto kategórií predjazdcom bol aktuálny majster Slovenska v cestnej cyklistike Juraj Sagan.  U chlapcov diktuje tento rok tempo česká dvojica Mušálek – Woller a v Makove bol úspešnejší mladší z nich (štartovať v tejto kategórií bude aj budúci rok) Jakub Mušálek z Háje ve Slezku, ktorý nielen výborne bicykluje ale aktívne hrá aj futbal. U mladších žiačok sa presadzujú hlavne dievčatá z cyklistického klubu Dohňany a nebolo tomu inak ani v Makove a obsadili všetky miesta na stupňoch víťazov. Celé preteky viedla Barbora Máčková, ale Kristína Tichá jazdila za ňou celý čas s minimálnym odstupom. Rozhodovalo sa na poslednom stúpaní 50 metrov pred cieľom. Evidentne viac síl mala Kristína, ale na obiehanie si dosť nešťastne vybrala vnútornú stranu, kde možnosti na predbiehanie už nebolo a tento mikro súboj tak tesne prehrala. Absenciu Matthiasa Schwarzbachera využil český cyklista Adam Bernát z Háje ve Slezku, ktorý zvíťazil z prehľadom necelých 2 minút na druhého v poradí. Yarina Bitkovská z Ukrajiny a Filip Majerský z Levoče zvíťazili medzi staršími žiakmi a tak potvrdili vedúce postavenie v priebežnom poradí Detskej tour Petra Sagana.

Finálové kolo Detskej tour sa uskutoční 25. septembra 2016 v Súľove.

Generálny partner súťaže: Slovenská sporiteľňa

makov_1 makov_2 makov_3 makov_4 makov_5 makov_6



Top